Декларація про відповідність – що має знати виробник/експортер нехарчової продукції

Хочете вільно, без перешкод та штрафів,  реалізовувати свою продукцію на українському ринку або зробити перші кроки для її експорту до Європейського Союзу? Стикнулися з підготовкою технічної документації (технічного файлу) та хочете бути впевненим, що врахували та включили всі документи?

Одним із таких важливих та обов’язкових документів є декларація про відповідність, що складається на основі підготовленого технічного файлу (документації) та є ключем  до виходу на європейський та український ринок.

Декларація про відповідність – це  документально оформлена в установленому порядку заява виробника, що підтверджує  відповідність продукції  чинним вимогам та нормам цільового ринку. Цей документ гарантує, що  виробник узгодив своє виробництво до стандартів та регламентів  та що його продукція є безпечною. 

Як показує практика, більшість компаній часто плутають декларацію про відповідність та сертифікат відповідності, вважаючи, що це один і той же документ, який може «хтось» видати. Основна відмінність в цих термінах, це те що декларація про відповідність – це підтверджуючий документ виробника, як гарантія дотримання вимог. Сертифікат відповідності – це документ органу зі сертифікації як незалежного компетентного фахівця, який дає змогу підтвердити  заяву виробника щодо відповідності певним нормам. 

Декларація про відповідність:

  • Складається та підписується виробником або уповноваженим представником, а не органом зі сертифікації як вважають більшість підприємців.
  • Зберігається протягом 10 років з дати введення продукції в обіг, якщо законодавством не передбачено будь-який інший строк зберігання.
  • Надається органам ринкового нагляду у разі їх запиту.
  • Має містити визначені аспекти, що описані в відповідному технічному регламенті для певної продукції.

Підготовка технічної документації та правильне складання декларації про відповідність  вимагає від компанії зусиль та часу, проте є запорукою легального допуску  продукції на європейський та український ринок. Дає можливість уникнути санкцій та додаткових непередбачуваних витрат, оскільки у разі відсутності  декларації про відповідність або її складання з порушенням вимог – на виробника накладаються штрафи (в Україні  штраф складає 51 тисячу грн.).

Розпочавши роботу над підготовкою технічного файлу вже сьогодні, ви зможете уникнути помилок, неочікуваних фінансових втрат та запобігти втраті потенційного партнера у разі неготовності технічної документації. Як результат, належно підготовлений технічний файл та вірно складена декларація про відповідність надасть Вам можливість розпочати експорт без зайвих перешкод,  розширити ринки продажу продукції в межах країни та на території ЄС, здобути гарну репутацію компанії, як надійного виробника.

Ви можете завжди звернутися до експертів Чернігівської ТПП та отримати повний супровід у підготовці технічного файлу нашими консультантами. Це допоможе Вам заощадити час та бути впевненим, що врахували та включили всі документи в технічний файл, а ніж самостійно розбиратися в усіх кроках доведення відповідності. Ми організація, діяльність якої спрямована на підтримку бізнесу, не надаємо гучних обіцянок «під ключ» та «без зайвих клопотів», проте допоможемо вирішити питання з технічною документацією правильно та з урахуванням індивідуального підходу.