Впровадження НАССР в кафе та ресторанах

НАССР в Україні, Констянтин Іванов

Семінар провадження HACCP в Україні

Цього тижня Чернігівська регіональна торгово-промислова палата за підтримки німецько-українського партнерського проекту KVP Ukraine провела семінар для рестораторів та власників інших закладів громадського харчування. Тема – особливості провадження системи НАССР в Україні.

Стандарти HACCP

Нагадаємо, до 20 вересня 2019 року усі – навіть найдрібніші – підприємства, що працюють з продуктами харчування, зобов’язані перейти на нові стандарти контролю якості. Що таке ХАСПП (HACCP), як працюватиме нова система і що чекає на тих, хто проігнорує вимоги законодавства, пояснили запрошені організаторами спікери.

Якість продуктів харчування

Чи хочемо ми, щоб харчові продукти, які ми вживаємо вдома чи в закладах громадського харчування, були безпечними для нас і наших дітей? Безперечно. Чи відчуваємо ми цю безпеку зараз? Складне питання, зважаючи на те, що повідомлення про отруєння досить регулярно з’являються в інформаційному просторі. Як це виправити? Один з найкращих інструментів – зміни в українському законодавстві.

Поява HACCP

В 1960-х роках в США на вимогу Національного управління з аеронавтики (NASA) були розроблені стандарти якості харчових продуктів для майбутніх астронавтів, яке би на 100 % унеможливило потенційний ризик. В 1971 році компанія Pillsbury презентувала розроблену концепцію HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – аналіз небезпечних чинників і критичні контрольні точки). Минуло трохи більше десятиліття – і Національна академія наук США запропонувала застосувати ці стандарти для всієї харчової індустрії.

Введення ХАССП (HACCP)  в Україні

На сьогодні система HACCP діє майже у всьому світі. Запроваджені принципи схвалили ООН, Європейський союз, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Японія… Україна теж приєдналась до вимог щодо розробки та впровадження систем управління безпечністю харчової продукції за принципами НАССР. А в 2014 році Верховна рада проголосувала за законопроект № 4179-а, який стосується гармонізації законодавства України та Європейського Союзу у сфері безпеки та якості харчових продуктів.

Зазначений документ передбачає введення в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP.

У законі також передбачено створення єдиного контролюючого органу в сфері безпеки харчових продуктів, скасування дозвільних документів і процедур, які відсутні в ЄС та інші пункти.

Етапи впровадження 

Але головне: згідно законодавства всі підприємства, що працюють з продуктами харчування зобов’язані запровадити систему на своїх потужностях. Процес стартував ще позаминулого року і є поетапним:

  • до 20 вересня 2017 року був встановлений термін для великого бізнесу, що працює з необробленими інгредієнтами тваринного походження (необроблене м’ясо, молоко, риба та морепродукти, яйця, мед та ін.) призначеними для споживання людиною;
  • до 20 вересня 2018 року – для потужностей, які провадять діяльність з готовими харчовими продуктами;
  • до 20 вересня 2019 року – для малого бізнесу;

Ця остання категорія, в яку потрапляють заклади громадського харчування, має лише трохи більше двох місяців аби перейти на нові рейки.

 

За словами координаторки проєкту KVP Ukraine Тетяни Білас, саме через невідворотність нових правил і недовгий час, до якого потрібно встигнути запровадити стандарт, було вирішено провести семінар разом з Чернігівської торгово-промисловою палатою. Головне – щоб оператори ринку усвідомили: нові вимоги – їм же на користь, оскільки унеможливлюють усі ризики за умови дотримання стандартів. В свою чергу президент ЧРТПП Костянтин Іванов нагадав, що

Уся робота з впровадження стандарту НАССР спрямована на те, аби зробити для споживача європейську якість споживання харчових продуктів.

Чернігівська регіональна торгово-промислова палата готова надати професійну підтримку всім хто потребує інформацію і практичні поради щодо особливостей впровадження системи НАССР.

 

Звернутися для консультації щодо впровадження системи НАССР на підприємстві можна до Бюро експертиз Чернігівської регіональної торгово-промислової палати:

м. Чернігів, вул. Ринкова, 7. тел.: (0462) 67-73-63 та (095) 271-44-94